تشخیص روغن موتور از واسکازین

روش تشخیص روغن موتور از واسکازین
روش های تشخیص روغن موتور از واسکازین چیست؟ روغن موتور و واسکازین دو نوع روغن صنعتی مختلف می باشند که از روی مشخصات فنی یا دیتاشیت روی برگه راهنما یا بسته بندی محصول متوجه شوید. این دو از روغن پایه (معدنی، سنتتیک و نیمه سنتتیک) و مواد افزودنی مخصوص بر اساس نوع و کارایی دستگاه تولید می شوند.
گاهاً از روی رنگ می توان نسبت به تشخیص روغن موتور از واسکازین هم اقدام کرد. برای مثال روغن های واسکازین اتومات معمولاً به رنگ قرمز هستند و اگر رنگ تیره یا بویی مثل نفت داشتند، از آن استفاده نکنید. رنگ روغن موتور هم معمولاً قهوه ای روشن یا زرد رنگ است که در صورت کدر شدن، بایستی آن تعویض نمود.
راه های زیادی برای تشخیص روغن موتور از واسکازین وجود دارد که یکی از آن ها تست و آنالیز در آزمایشگاه است. ابتدا برای بررسی و تفاوت واسکازین با روغن موتور، هر یک از این دو روغن صنعتی را به صورت جداگانه شرح می دهیم.
روغن موتور چیست
روغن موتور چیست؟ موتور از یکی بخش های مهم در ماشین آلات است که برای حفظ و نگهداری آن، بایستی به طور منظم روغن کاری شود. روغن موتور هم به عنوان کلیدی ترین ماده برای موتور به شمار می رود تا جریان رفت و برگشت پیستون ها در ماشین را روان تر کند. روانکاری تاثیر فوق العاده ای بر خنک کنندگی، انتقال قدرت، سرعت و دوام هر چه بیشتر موتور می گذارد.
خودرو متشکل از بدنه، موتور، لاستیک و… است، اما با نگاهی دقیق تر به اجزای این وسیله نقلیه متوجه میشویم که مهم ترین جزء یک خودرو، موتور آن می باشد. موتور خودرو برگرفته شده از سیلندر، پیستون، شمع و … است که برای جریان حرکت بهتر پیستون ها از روغن موتور استفاده می شود. روغن موتور نوعی روانکار صاف و یکدست است که با توجه به نوع و کاربردش، برای موتور ماشین آلات سبک و سنگین و دستگاه های صنعتی استفاده می شود.
انواع روغن موتور بر اساس سوخت مصرفی ماشین شامل روغن موتور دیزلی، بنزینی و گازسوز می شود. هر یک از این روغن ها آن تفاوت بسیار زیادی با دیگری دارند؛ زیرا موتور آن ها متفاوت هستند. مثلا، در موتور بنزینی نیاز به شمع، جهت حرکت پیستون ها است، اما در موتور دیزلی، شمع نداریم و با مکش هوا و سه پره های درون موتور جرقه ایجاد می شود.
یکی از نکات حائز اهمیت در روغن موتور، تعویض مکرر و به موقع آن است، بهتر است قبل از آنکه روغن کارایی خود را از دست بدهد به صورت مداوم و مرتب تعویض شود. از روی کیلومتر و کارکرد ماشین، نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.
ویژگی های روغن های موتور
ویژگی های روغن های موتور عبارتند از:
- پاکسازی و خنک کنندگی عالی قطعات موتور
- کاهش ارتعاشات و صدا های ناهنجار
- کاهش اصطکاک و ساییدگی
- کمک به آب بندی رینگ پیستون
استفاده از روغن های مرغوب اصطکاک قطعات کاهش یافته و درصد خوردگی به صفر می رسد. در نتیجه روانکاری بهتری از قطعات موتور را شاهد خواهیم بود. بنابر این دانستیم که ویژگی های روغن موتور چیست و در کجا استفاده می شود. در بخش بعدی اطلاعات مرتبط با روغن های واسکازین را در جهت تشخیص روغن موتور از واسکازین ارائه می دهیم.
روغن واسکازین چیست
برای تشخیص روغن موتور از واسکازین اطلاعاتی از روغن واسکازین چیست را در اختیار شما قرار می دهیم. واسکازین، نوعی روانکار در گیربکس ماشین آلات مختلف است و با روغن موتور فرق دارد. برای عملکرد مناسب قطعات مکانیکی جعبه دنده ماشین، شما نیازمند به روغن واسکازین هستید.
این روان کننده مانع از شکستگی و خوردگی گیربکس اتوماتیک و دستی ماشین شده و همینطور نقش مهمی در بهبود کارایی چرخ دنده های داخلی دارد. در سیستم های دستی و اتوماتیک از روغن هایی یکسان استفاده نمی شود؛ انتقال قدرت در این دو سیستم یکی نیست.
روغن واسکازین در گیربکس و دیفرانسیل ماشین آلات استفاده می شود که زمان تعویض آن دقیقا مشخص نیست و از آنجایی که گیربکس ها به صورت دستی و اتوماتیک هستند، زمان تعویض و نحوه روغن کاری هم متفاوت است.
ویژگی های روغن واسکازین
ویزگی های روغن واسکازین چیست و در کجا کاربرد دارد؟ یک روغن جعبه دنده برای شرایط کاری سخت در خودرو های مختلف است. با استفاده از این روغن می توانید از گیربکس در برابر دما و فشار زیاد محافظت کنید.
ویژگی های روغن واسکازین عبارتند از:
- بهبود عملکرد جعبه دنده
- نفوذپذیری عالی به قسمت های مختلف
- پایداری حرارتی خوب
- تحمل فشار بالا
- جلوگیری از خوردگی و ساییدگی قطعات جعبه دنده
فرق روغن موتور با واسکازین
فرق روغن موتور با واسکازین چیست؟ پیش تر با روغن واسکازین و روغن موتور آشنا شدیم و دانستیم که این روانکارها در کدام بخش ماشین کاربرد دارند. امروزه به صورت متعدد در شبانه روز با وسایل نقلیه سر و کار داریم و میدانیم خودرو از مهم ترین وسیله ها در حمل نقل است که با انتخاب روغن مناسب، می توانید قطعات ماشین آلات را در برابر عوامل مخرب مثل اکسیداسیون و حرارت زیاد مقاوم سازید.
اساسی ترین فرق روغن موتور با واسکازین شامل موارد زیر می شود:
- ویسکوزیته (غلظت): ویسکوزیته روغن موتور نسبت به واسکازین کمتر است.
- مواد افزودنی: افزودنی های روغن موتور و واسکازین با یدگر فرق دارند.
- عملکرد: عملکرد این روغن ها با یکدیگر یکی نیستند؛ روغن موتور برای روانسازی قطعات لغزنده و واسکازین برای روانسازی دنده و یاتاقان های گیربکس هایی که تحت فشار هستند، می باشد.
همچنین زمان تعویض آن ها نیز از دیگر تفاوت واسکازین با روغن موتور است؛ یعنی برای روغن موتور می توان زمان خاصی را تعیین کرد، ولی برای روغن واسکازین زمان دقیقی را نمی توان مشخص نمود.
ریختن روغن موتور در گیربکس واسکازین
ریختن روغن موتور در گیربکس خودرو توصیه می شود؟ خیر، پبشنهاد نمی شود. به طور کلی نمی توان از روغن موتور در جعبه دنده یا بلعکس آن استفاده نمود؛ زیرا عملکرد روغن موتور با روغن جعبه دنده گیربکس متفاوت است.
در کل روغن های صنعتی همگی از روغن پایه و مواد افزودنی مخصوص تشکیل شده اند که با توجه به نوع کاربردی که از آن انتظار می رود، برای دستگاه خاص تولید می شود. گر چه روغن موتور و روغن گیربکس از روغن های اصلی در قطعات ماشین ها هستند، ولی هر کدام باید در جای مناسب خود قرار بگیرند. عواقب ریختن روغن موتور در گیربکس واسکازین عبارتند از:
- سایش زودرس در دنده و یاتاقان
- تعویض دنده سخت
- افزایش صدا و لرزش
- آسیب رسانی و کاهش طول عمر گیربکس
شرایط نگهداری روغن موتور و روغن گیربکس خودرو
برای عدم جذب آلودگی هایی چون گرد و خاک، لجن و رسوب در قطعات، شرایط و نحوه نگهداری روغن موتور و روغن گیربکس را جدی بگیرید. این روانکارها که در شرایط دمایی بین ۱۰ تا ۳۵ درجه سانتی گراد نگهداری کنید. حتما از مکانی سر پوشیده برای انبار استفاده نمایید تا در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد. اگر قرار است که به صورت بشکه ای نگهداری شود، بهتر است که به صورت پالت شده در فضایی پوشیده و تمیز نگه داشته و یا بشکه ها به صورت خوابیده و افقی در فضای آزاد قرار گیرد.