واسکازین چیست و زمان تعویض واسکازین به چه عواملی بستگی دارد؟
واسکازین چیست و زمان تعویض واسکازین چه موقعی است؟ واسکازین یک نوع روغن روانکاری است که برای گیربکس ماشین استفاده می شود. روغن واسکازین یک روغن دنده خودرویی است که برای روانکاری قطعات متحرک گیربکس، جعبه فرمان و دیفرانسیل خودروها استفاده می شود که زمان تعویض این روغن به نوع خودرو، شرایط رانندگی، مدل گیربکس و از همه مهمتر کیفیت واسکازین بستگی دارد.
واسکازین به دو دسته دستی و اتوماتیک (ATF) تقسیم می شوند که برای اطلاع از نوع، ویسکوزیته و زمان تعویض واسکازین به دفترچه راهنما خودرو، مراجعه فرمایید و روانکاری را طبق دستورالعمل های سازنده خودرو پیش ببرید تا دچار مشکلاتی چون سر و صدا غیر عادی، سخت شدن تعویض دنده، افزایش دمای گیربکس و… نگردید.
بنابراین دانستیم که واسکازین چیست و برای کاهش اصطکاک بین قطعات خودرو، از این محصول استفاده می شود. اگر بخواهیم به طور تقریبی در مورد زمان تعویض واسکازین بگوییم، آن را از همه نظر مورد بررسی قرار می دهیم.
- کارکرد خودرو: هر 50 الی 100 هزار کیلومتر نسبت به تعویض واسکازین اقدام کنید. (به رانندگی در شرایط سخت مثل ترافیک های سنگین دارد.)
- زمان: هر 2 الی 3 سال بار بایستی روغن واسکازین، تعویض گردد. (حتی اگر کارکرد خودرو بسیار کم باشد.)
- شرایط واسکازین: اگر در واسکازین تغییر رنگ، بوی سوختگی یا ذرات فلزی مشاهده کردید، تعویض را سریع تر انجام دهید.
اعداد روی واسکازین
حروف و اعداد روی واسکازین نشان دهنده چه چیزی است؟ اعداد نشان دهنده ویژگی های روغن می باشد تا روغن مناسب واسکازین را انتخاب کنید. بر روی برچسب بسته بندی محصولات واسکازین شامل اعداد و حروفی است که در زیر به آن می پردازیم:
- درجه گرانروی: برای مثال روغن SAE 75W80؛ W به به دما سرد و عدد سمت چپ (75) غلظت روغن در دمای پایین و عدد سمت راست (80) غلظت روغن در دمای بالا می باشد.
- API: شاخص سطح کیفیت روغن است که به صورت GL1 الی GL6 طبقه بندی می شوند.
برخی از اعداد روی واسکازین نشان دهنده گرانروی یا ویسکوزیته واسکازین (نحوه جاری روغن در دماهای مختلف) می باشد. روغن های سبک دارای ویسکوزیته کمتر (اعداد کمتر) و روغن های غلیظ دارای ویسکوزیته بالاتر (اعداد بیشتر) هستند. اعداد و حروفی که بر روی واسکازین وجود دارد، بر اساس نوع مواد پایه و افزودنی هایی که در تولید آن به کار می رود.
بهترین روغن واسکازین
بهترین روغن واسکازین، روغنی است که عملکرد گیربکس را از همه نظر خنک کاری، روانکاری، انتقال نیرو و خوردگی کنترل کند. بهتر است روغنی را انتخاب کنید که با آب بندها سازگار و در برابر کاهش گرانروی پایداری مطلوبی داشته باشد.
- بهترین روغن واسکازین از برندهای ایرانی: سپاهان، پارس و بهران
- بهترین روغن واسکازین از برندهای خارجی: شل، توتال و موبیل
روانکارهای این شرکت ها در برابر خوردگی، زنگ زدگی، اکسیداسیون، حرارت مقاوم بوده و با تحمل بار بالا از قطعات محافظت می کند.
نحوه تعویض واسکازین
نحوه تعویض واسکازین به چه صورت است؟ بهتر است برای تعویض روغن واسکازین از یک مکانیک کمک بگیرید، ولی اگر خودتان قصد تعویض را دارید، با رعایت نکات ایمنی و استفاده از ابزارآلات مورد نیاز مانند آچار آلن و فرانسه، ظرف مناسب برای جمعآوری روغن کهنه، قیف، دستکش و عینک ایمنی این را انجام دهید.
اگر دچار لغزش در دنده، صداهای ناهنجار، نشتی روغن از گیربکس، تعویض سخت دنده، تغییر رنگ و بو شده اید، زمان تعویض واسکازین را جلوتر بیاندازید. در زیر نحوه تعویض واسکازین با نکات کلیدی آن را شرح می دهیم:
- ابتدا با آماده سازی خودرو شروع کنید؛ خودرو را در سطح صاف قرار دهید و ترمز دستی را بکشید. دنده در حالت خلاء قرار داده و موتور را خاموش کنید.
- محل تخلیه روغن گیربکس را شناسایی کنید؛ پیچ تخلیه و درپوش را پیدا نمایید.
- روغن قدیمی را تخلیه کنید؛ ظرف مخصوص را در زیر پیچ تخلیه قرار داده و با آچار آن را باز نمایید تا روغن تخلیه گردد.
- محل تخلیه را پاکسازی نمایید؛ با استفاده از پارچه اطراف پیچ تخلیه را تمیز کرده و پیچ تخلیه را محکم ببندید.
- روغن جدید را اضافه نمایید؛ با قیف واسکازین جدید را در مخزن اضافه کنید و در پوش را ببندید.
- نشتی را بررسی کنید؛ موتور را روشن کنید و از عدم نشتی مطمئن شوید.
فاصله زمانی برای تعویض واسکازین چقدر است؟ تعویض این روغن با توجه به ویژگی های خودرو و شرایط رانندگی می تواند تفاوت داشته باشد به همین دلیل برای هر دستگاه متفاوت است. همچنین نحوه تعویض گیربکس های دستی و اتومات با یکدیگر متفاوت هستند. مثلا گیربکس های اتوماتیک دارای میله مایع گیربکس می باشند که در نوع دستی متفاوت است. برای جلوگیری از آسیب های احتمالی از متخصص خدمات مشاوره بگیرید.