گریس چیست

تفاوت گریس و روغن

تفاوت گریس و روغن

تفاوت گریس و روغن صنعتی چیست؟

در این مقاله قصد داریم، در مورد تفاوت گریس و روغن اطلاعاتی را شرح دهیم. ابتدا باید بگوییم هر دو محصول به عنوان یک روانکار صنعتی شناخته می شوند که از نظر غلظت، تحمل دمایی، نفوذ پذیری و… با یکدیگر تفاوت هایی دارند. روغن و گریس صنعتی برای روانکاری، کاهش اصطکاک و خوردگی در تجهیزات و ابزارآلات استفاده می شوند که در طی این مقاله با نقش آن ها در صنعت آشنا می شویم.

یکی از اساسی ترین تفاوت گریس و روغن در شکل ظاهری و بافت آن ها است که شما می توانید به راحتی آن ها را از یکدیگر تشخیص دهید. همانطور که می دانید گریس صنعتی یک ماده نیمه جامد یا ژلاتینی شکل است که از روغن پایه، ماده سفت کننده و افزودنی های مخصوص طراحی و تولید می شود. در صورتیکه روغن یک سیال مایع است و از روغن پایه و افزودنی های مخصوص تولید می شود.

جدول مقایسه روغن و گریس صنعتی

روغن و گریس صنعتی دو روان کننده مهم برای تجهیزات و ابزار آلات است که هر کدام کاربرد و ویژگی های مختص به خود را دارد. برای مثال روغن صنعتی در مقایسه با گریس صنعتی نفوذپذیری بهتری دارد؛ یعنی روغن به دلیل مایع بودن می تواند به درون منافذ و شکاف های کوچک نفوذ کند، در صورتیکه گریس نیمه جامد به این شکل نیست.

تفاوت گریس و روغن گریس صنعتی روغن صنعتی
ساختار نیمه جامد مایع
ترکیبات روغن پایه+ غلظت دهنده (صابون یا غیر صابون)+ افزودنی ها روغن پایه+ افزودنی ها
خنک کنندگی کم زیاد
نفوذپذیری ندارد دارد
چسبندگی زیاد کم
سیالت پایین بالا
مقاومت در برابر آب بالا (بسته به نوع گریس دارد) کم
نیاز به روانکاری مجدد پایین بالا

هر کدام از این محصولات بنا به داشتن ویژگی های متفاوت در امور صنعتی مختلف به کار می روند تا بهترین روانکاری را ارائه دهند. 

انواع روغن و گریس

انواع روغن و گریس

انواع روغن و گریس برای تجهیزات صنعتی و غیر صنعتی با شرایط دمایی مختلف استفاده می شود. گریس و روغن هر دو روانکار هستند که برای روانکاری و کاهش اصطکاک بین قطعات دستگاه استفاده می گردند، اما تفاوت‌های اساسی بین آن‌ها وجود دارد که باعث می‌شود برای کاربردهای مختلف مناسب باشند.

برای انتخاب انواع روغن و گریس، نوع و شرایط کاری دستگاه را از نظر دما، سرعت، بار و محیط بررسی نمایید. گریس ها برای محیط هایی که دسترسی به قطعات برای روانکاری مجدد دشوار است، استفاده می شوند؛ زیرا فواصل روانکاری با گریس در مقایسه با روغن بیشتر است. پس تفاوت گریس و روغن در تعداد روانکاری کمتر گریس می باشد. از طرفی روغن از نظر خنک کنندگی و پاکسازی قطعات از آلودگی و ذرات، عملکرد بهتری دارد.

انواع روغن های صنعتی

انواع روغن های صنعتی از ترکیبات پایه نفتی یا سنتزی تولید می شوند. روغن صنعتی برای محیط هایی که در دما بالا کار می کند و نیاز به خنک کاری بالا دارد و یا قطعاتی که حرکت سریع و مداوم دارند، استفاده می شود. در زیر برخی از انواع روغن های مهم را معرفی می کنیم: از ترکیبات پایه نفتی یا سنتزی تولید می شوند. روغن صنعتی برای محیط هایی که در دما بالا کار می کند و نیاز به خنک کاری بالا دارد و یا قطعاتی که حرکت سریع و مداوم دارند، استفاده می شود. در زیر برخی از انواع روغن های مهم را معرفی می کنیم:

  • روغن توربین: این روغن یکی انواع روغن های صنعتی است که برای دستگاه های خاص با کاربردهای منحصر به فرد مثل توربین استفاده می شود. جهت هر گونه روانکاری سطوح قطعات، انتقال حرارت مناسب، خنک کاری و محافظت در برابر ساییدگی و زنگ زدگی در شرایط محیطی سخت از این روانکار استفاده می گردد.
  • روغن گیربکس صنعتی: یکی روغن های مهم در ماشین آلات سبک و سنگین است که با نام روغن واسکازین هم شناخته می شود. این روانکار را می توان برای خنک کردن چرخ دنده ها با توانایی انتقال قدرت نیز در شرایطی که با آلودگی همراه است، به کار برد.
  • روغن هیدرولیک: این روان کننده برای روانکاری اجزای مختلف ماشین آلات هیدرلیکی مناسب می باشد؛ زیرا با انتقال قدرت عالی در قسمت های هیدرولیکی، عملکرد سیستم را بهتر می کند.
  • روغن کمپرسور: برای جلوگیری از ساییدگی قطعات در قطعات مکانیکی کمپرسور، خنک سازی هوای فشرده و حرکت نرم قطعات متحرک از این روغن ها استفاده کنید تا عملکرد بهتری از دستگاه انتظار داشته باشید.
  • روغن انتقال حرارت: برای انتقال گرما از جایی به جای دیگر در صنایعی چون پتروشیمی و سیستم های سرمایش و گرمایش از روغن انتقال حرارت استفاده کنید.

انواع گریس صنعتی

انواع گریس صنعتی به دو دسته نسوز و معمولی تقسیم بندی می شوند. اگر بخواهیم از قابلیت های گریس بگوییم می توانیم به ماندگاری بالای، کاهش تعداد دفعات روانکاری با گریس و راحتی استفاده برای عموم اشاره کنیم.

  • گریس نسوز: یکی از انواع گریس صنعتی است که در برابر دماهای بالاتر و شرایط عملیاتی سخت، پایداری طراحی می شود. این گریس از غلظت دهنده مختلفی چون لیتیوم، آلومینیوم و… تولید می گردد تا در برابر حرارت، اکسیداسیون و سایر عوامل مخرب مقاومت کند.
  • گریس معمولی: این گریس در مقایسه با گریس نسوز، توانایی تحمل دمایی کمتری دارد. گریس معمولی از غلیظ کننده هایی مثل کلسیم و سدیم تولید شده که برای تجهیزاتی با شرایط دمایی متوسط استفاده می شود.

کاربرد گریس در صنعت

کاربرد گریس در صنعت چیست و برای چه تجهیزاتی می توان از گریس صنعتی استفاده کرد؟ گریس یکی از محصولات روان کننده است که برای قطعاتی که در معرض آلودگی و نیاز به چسبندگی بالایی دارند، به کار می رود. از گریس برای روانکاری، کاهش سایش و خوردگی تجهیزات زیر استفاده می گردد:

  • بلبرینگ، رولبرینگ و انواع یاتاقان های لغزشی و چرخ از گریس روان کننده استفاده می گردد.
  • پمپ و سیلندرهای هیدرولیکی نیاز به روانکاری با گریس دارند.
  • برای روانسازی مفصل های صنعتی و تجهیزات کشاورزی از گریس استفاده می شود
  • برای باز و بسته کردن راحت اتصالات رزوه ای مثل پیچ و مهره از آن استفاده کنید.
  • چرخ دنده هایی که در معرض بار سنگین و سرعت کم قرار دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *