نکات کلیدی برای افزایش عمر روغن موتور
عمر روغن موتور چقدر است و برای افزایش عمر روغن موتور چه باید کرد؟ روغن موتور وظیفه کاهش ساییدگی، پاکسازی، روانکاری و افزایش طول عمر قطعات متحرک موتور را بر عهده دارد. طول عمر موتور به نوع موتور، روغن موتور، شرایط عملیاتی موتور و… بستگی دارد. هر چه کیفیت روغن روانکار شما بالاتر باشد، طول عمر بیشتری خواهد داشت.
نکات مهم برای افزایش عمر روغن موتور:
- طبق توصیه سازنده خودرو عمل کنید.
- بر اساس نوع روغن موتور از روغن موتور دیزلی، بنزینی و… مناسب استفاده کنید.
- شرایط آب و هوایی و کارکرد موتور بر روغن موتور خودرو تاثیر می گذارد. رانندگی شرایط عادی، بدون ترافیک و آلودگی هوا، قطعا باعث افزایش عمر روغن موتور می شود.
- فاصله تعویض روغن باید به طور منظم باشد.
- روغن هایی با برندهای معتبر را خریداری نمایید.
موتور توربو شارژ نسبت به موتورهای معمولی به روغن با کیفیت تری نیاز دارند که برای حفظ سلامت و کارایی موتور از روغن موتور با سطح کیفی مناسب استفاده کنید.
استاندارد روغن موتور
استاندارد روغن موتور معیاری برای سنجش کیفیت و عملکرد روغن موتور است. این استانداردها توسط سازندگان خودرو و سازمان های بین المللی مشخص می گردد. برای جلوگیری از افزایش مصرف سوخت و کاهش قدرت موتور، روغنی با استاندارد مناسب تهیه کنید.
انواع استاندارد روغن موتور عبارتند از:
- SAE: انجمن مهندسی خودرو روغن ها را بر حسب ویسکوزیته (غلظت) طبقه بندی می کند. این روغن ها به صورت تک درجه ای و چند درجه ای است. مثل SAE 40 و SAE 20w50.
- API: انجمن علمی نفت آمریکا روغن ها را به دسته های مختلف تقسیم می کند. برای مثال روغن موتور بنزینی با S و روغن موتور دیزلی با C نشان داده می شود.
- ACEA: انجمن خودروسازان ژاپن و آمریکا روغن ها را به دسته های A/B،C و E تقسیم می کند.
- ILSAC: انجمن خودروسازان اروپایی روغن های روانکاری را از GF-1 تا GF-6 طبقه بندی می کند.
شماره های روغن موتور
شماره های روغن موتور نشان دهنده کیفیت، عملکرد، نوع روغن موتور و… است. برای مثال، استاندارد SAE اعدادی بین 0 (کمترین) تا 60 (بیشترین) را نشان می دهد که به معنی گرانروی یا ویسکوزیته روغن موتور است. بر روی بسته بندی و برچسب این اطلاعات درج شده تا از ویسکوزیته، استاندارد روغن مطمئن گردید.
شماره های روغن موتور از استاندارد روغن موتور SAE به دسته های زیر تقسیم می شوند:
- روغن تک درجه ای: دارای یک عدد در کنار SAE بوده و گرانروی آن معمولا بین 0 تا 30 است که برای فصل زمستان عملکرد مناسبی دارد. برای مثال روغن SAE 30؛ یک روغن تک گرید که در دمای ثابت طراحی شده است.
- روغن چند درجه ای: دارای دو عدد با علامت W بوده و گرانروی آن بین 31 تا 60 است که برای فصل تابستان مناسب می باشد. برای مثال روغن SAE 20w50؛ منظور از 20w، ویسکوزیته روغن در دمای پایین و عدد 50، ویسکوزیته روغن در دمای بالا می باشد.
جدول سطح کیفی روغن موتور
جدول سطح کیفی روغن موتور برای طبقه بندی روغن موتور طراحی شده است. حال چرا سطح کیفیت روغن موتور مهم است؟ زیرا برای کاهش انتشار آلاینده ها، محافظت از موتور و افزایش عمر روغن موتور به روغن باکیفیتی که طبق استانداردهای روز دنیا تولید شده است، نیاز دارید.
استاندارد API شامل دو حرف است که اولی نوع روغن موتور بنزینی یا دیزلی است و حرف دوم نشان دهنده سطح کیفی روغن موتور می باشد. سطح کیفیت روغن موتور API عبارتند از:
- S: از حرف A الی P می باشد که A بالاترین سطح کیفی و P پایین ترین سطح کیفی روغن موتور بنزینی است. مثل روغن API SN که یک روغن موتور بنزینی باکیفیت است.
- C: از حرف A آغاز شده تا حرف K دارد. برای حفظ و تقویت عملکرد و افزایش عمر روغن موتور در انتهای کد عددی را نمایش می دهد که برای مثال منظور از عدد 4 در انتهای کد برای موتورهای دیزلی چهار زمانه است و عدد 2 موتور دیزل دو زمانه می باشد.
جدول سطح کیفی روغن موتور دیزلی با استاندارد api:
API CK-4 | موتور دیزل چهار زمانه با دوربالا و شدت کاری سبک، متوسط و سنگین و ماشین هایی 2017 به بالا (بالاترین سطح کیفیت روغن موتور) |
API CJ-4 | موتور دیزل چهار زمانه و خودروهای دیزلی 2010 به بالا |
API CL-4 | موتور دیزل سنگین با ماشین ها 2004 به بالا |
API CH-4 | موتور دیزل چهار زمانه با دور موتور بالا |