ویسکوزیته روغن موتور چیست و چگونه ویسکوزیته مناسب را انتخاب کنیم؟
ویسکوزیته روغن موتور چیست؟ ویسکوزیته روغن موتور یکی از مشخصه های فیزیکی، یک محصول بوده که بسته عدد آن، جهت مقاوم سازی روغن در برابر جریان به کار می رود. منظور از ویسکوزیته روغن، غلظت یا قوام و سنگینی روغن روانکار است که هر چقدر ویسکوزیته بیشتر باشد، غلظت روغن صنعتی بیشتر شده و در نتیجه در برابر جریان از مقاومت بالاتری برخوردار است.
روغن های موتور از روغن های پایه زیر تولید می شوند:
- روغن موتور معدنی یک روغن پایه نفتی است که نسبت به روغن موتور سنتتیک ویسکوزیته بالاتری دارد.
- روغن موتور سنتتیک از مواد شیمیایی مصنوعی تولید شده و ویسکوزیته پایین تر و توانایی حرارتی بالاتری نسبت به روغن موتور معدنی دارد.
ویسکوزیته نامناسب، باعث ایجاد مشکلاتی مثل: نشتی، افت فشار روغن و ساییدگی بیش از حد می شود که بایستی از همان ابتدا آن را با دقت انتخاب نموده و در زمان مشخص برای جلوگیری از ایجاد آلودگی، تعویض گردد.
عوامل تاثیرگذار برای انتخاب ویسکوزیته روغن موتور مناسب:
- شرایط آب و هوایی: برای عملکرد روان موتور، در آب و هوای سرد از روغنی با ویسکوزیته پایین و در آب و هوای گرم از روغنی با ویسکوزیته بالا استفاده کنید.
- وضعیت موتور: اگر برای مدت طولانی است که از موتور ماشین آلات استفاده می کنید و موتور بسیار قدیمی شده است، برای جبران فرسودگی از روغن با ویسکوزیته بالا استفاده کنید.
- نوع موتور: با استفاده از دفترچه راهنما مالک، بهترین روغن با ویسکوزیته مناسب را برای موتور ماشین استفاده کنید؛ زیرا موتورهای مختلف نیازمند به ویسکوزیته های مختلف هستند.
انواع ویسکوزیته روغن موتور
SAE یا انجمن مهندسین خودرو، انواع ویسکوزیته روغن موتور را به دو دسته تک درجه ای و چند درجه ای زیر تقسیم می کند:
- روغن تک درجه ای: مثل روغن SAE 30 که فقط یک عدد ویسکوزیته دارد و بر اساس دما کارکرد موتور مشخص می گردد. این روغن ها معمولا برای موتورهای قدیمی استفاده می شوند.
- روغن چند درجه ای: مثل روغن SAE 15W40، شامل دو عدد ویسکوزیته، قبل و بعد حرف W (زمستان) است که برای طیف گسترده ای از دماها در شرایط آب و هوای مختلف استفاده می شود و برای موتورهای مدرن کاربرد مناسب دارد.
ویسکوزیته روغن ها، معیاری برای سنجش مقاومت در برابر جریان است. شما با استفاده از ویسکوزیته، می توانید بفهمید که روغن در دماهای مختلف، با چه غلظتی، چگونه کار می کند و چسبندگی آن به چه صورت است. برای اندازه گیری انواع ویسکوزیته روغن موتور از دو واحد رایج زیر استفاده می شود:
- cp (سانتی پواز) یک واحد ویسکوزیته مطلق یا دینامیک است.
- cSt (سانتی استوک) یک واحد ویسکوزیته سینماتیکی است.
هر چه عدد سانتی پواز و سانتی استوک بیشتر یاشد، روغن غلیظ و چسبنده تر است.
ویسکوزیته روغن چند است؟
ویسکوزیته روغن موتور چند است؟ تا کنون دانستید ویسکوزیته روغن موتور چیست و طبق توصیحاتی که ارائه دادیم، ویسکوزیته به گرید، دما و نوع روغن بستگی دارد و با دانستن این ها می توانیم بگوییم که ویسکوزیته روغن چند است.
- منظور از نوع روغن این است که از کدام یک از انواع روغن صنعتی استفاده می کنید، مثل روغن هیدرولیک، روغن موتور، روغن دنده صنعتی و…
- هر یک از روغن های موتور در گرید های مختلف با ویسکوزیته های تولید می شوند. برای مثال روغن 10w40 ویسکوزیته کمتری نسبت به روغن 20w50 دارد.
- با تغییر دما، ویسکوزیته روغن تغییر می کند؛ به عبارتی با افزایش دما، ویسکوزیته کاهش می یابد.
جدول ویسکوزیته روغن موتور بهران
جدول ویسکوزیته روغن موتور در برندهای مختلف به دلیل استفاده از روغن های پایه و افزودنی های مخصوص، فرق خواهد کرد. ویسکوزیته روغن موتور دیزلی 15W40 را با واحد cSt در دمای 40 و 100 درجه سانتی گراد اندازه می گیرند. منظور از VI یا شاخص ویسکوزیته در جدول زیر، تغییر ویسکوزیته روغن موتور با دما است، VI بالا به معنای تغییر کمتر ویسکوزیته در دماهای مختلف می باشد.
برای درک بهتر به جدول ویسکوزیته روغن موتور دیزلی 15w40 از برند بهران مراجعه فرمایید:
مشخصات | ویسکوزیته در 100 C°
cSt |
شاخص ویسکوزیته
VI |
بهران اکسترا توربو دیزل 15w40 | 15.04 | 142 |
بهران سوپر توربو دیزل 15w40 | 15.40 | 143 |
بهران توربو دیزل 15w40 | 15 | 140 |
بهران اولترا توربو دیزل 15w40 | 15.5 | 153 |
استاندارد روغن موتور
استاندارد روغن موتور توسط سازمان های مختلف با معیارها و دسته بندی های خاص تعیین می شود که مهمترین آن ها عبارتند از:
- SAE : انجمن نفت خودرو آمریکا، ویسکوزیته روغن موتور را در دماهای مختلف شرح می دهد. این درجه بندی مثل روغن 15W-40 بوده و عدد قبل W، ویسکوزیته در دمای پایین و عدد بعد آن، ویسکوزیته در دمای بالا است. (هرچه عدد کوچکتر باشد، روغن در دمای پایین روان تر است)
- API: موسسه نفت آمریکا هم روغن ها را طبق عملکرد آن در موتورهای بنزینی و دیزلی تقسیم بندی می کند. حرف S برای موتور بنزینی و حرف C برای موتور دیزلی است. همچنین در ادامه این حروف، یک حرف دیگر برای نشان دادن سطح عملکرد روغن می آید.(حروفی که به سمت انتهای الفبا می رود، عملکرد بهتری دارد)
شما می توانید استاندارد روغن موتور را بر روی برچسب یا لیبل بدنه محصول مشاهده نمایید.
توضیحات خیلی کامل و مفید و خواندنی بود مخصوصا در مورد ویسکوزیته روغن دقیقا چیزی که دنبالش میگشتم رو توضیح دادید خیلی ممنون