گریس کاری لیور دنده

گریس کاری لیور دنده ماشین
لیور دنده چیست و گریس کاری لیور دنده به چه صورت است؟ لیور دنده یکی از قطعات ماشین است که یه طرف آن به گیربکس و طرف دیگر به دسته دنده وصل شده است. برای عملکرد صحیح دنده ماشین (تعویض دنده آسان و انتقال حرکت از موتور به چرخ) بایستی این قطعه را گریس کاری کرد. خرابی لاستیک دسته دنده، صدا غیر عادی، لرزش دنده، بد جا رفتن دنده از علائم زمان تعویض روانکاری است.
عدم گریس کاری به موقع باعث خوردگی، ساییدگی و فرسودگی قطعات لیور دنده شده و قطعات پلاستیکی آن به مرور گشاد و دنده ماشین به درستی جا نمی رود. پس برای نگهداری از دنده، گریس کاری را به طور منظم انجام دهید تا نیاز به تعمیرات کاهش دهید. نحوه گریس کاری لیور دنده عبارتند از:
- خودرو خود را روی سطح صاف قرار داده و موتور را خاموش، دنده در حالت خلاص و ترمز دستی را بکشید.
- قبل از گریس کاری لیور دنده، وضعیت بوش های لیور دنده و میل ماهک دنده را بررسی کنید؛ زیرا ممکن است خرابی گیربکس، از این بخش ها باشد.
- دسته دنده را باز نموده و پلاستیک زیر آن را بردارید. سپس لیور دنده را با آچار مناسب از گیربکس جدا سازید.
- اکنون زمان تعویض قطعات خراب را با قطعات جدید است.
- بعد از جایگزینی قطعات، آن را مصل قبل به یکدیگر متصل کنید.
- در صورت سالم بودن قطعات دنده، فقط روکش دنده را بالا بزنید و گریس های خشک شده را پاک کنید. سپس گریس لیور دنده جدید را به مقدار کافی پخش کنید.
نکات مهم در گریس کاری ماشین
گریس کاری ماشین همانند یک لایه محافظ قوی در برابر اصطکاک های شدید عمل می کند که در زیر نکات مهم هنگام گریس کاری را شرح می دهیم:
- استفاده از مقدار مناسب گریس، باعث کاهش تعداد دفعات روانکاری می شود.
- در زمان گریس کاری ماشین از دستکش و عینک استفاده کنید.
- در صورت برخورد گریس با پوست دست، محل مورد نظر را سریعا با آب و صابون بشویید.
گریس کاری لیور دنده، نیاز به تخصص و دانش فنی خاصی ندارد، ولی اگر تخصصی در زمینه ندارید به تعمیرگاه مراجعه کنید.
انواع گریس خودرو
برای کاهش اصطکاک، آب بندی، محافظت از خوردگی قطعات ماشین و… از انواع گریس خودرو استفاده کنید. خودروها قطعات مختلفی دارند که برای افزایش طول عمر آن، نیاز به مراقبت و نگهداری دارند. به طور کلی گریس ها به شکل معمولی و نسوز در درجه گرانروی های مختلف تولید می شوند که با توجه به شرایط ماشین، می توانید از آن ها استفاده کنید.
- گریس معمولی: گریس هایی که در محدوده دمایی کم فعالیت می کنند.
- گریس نسوز: گریس هایی که محدوده دمایی بالاتری را پوشش می دهد.
انواع گریس خودرو برای روانکاری اجزای متحرک خودرو مثل جعبه دنده، یاتاقان چرخ، بلبرینگ، لولا ها و اتصالات درب و… استفاده می شود که هر کدام نیاز به گریس مناسب با آن قطعه دارد. قابل ذکر است این روان کننده در قطعاتی که فاقد پیچیدگی خاص هستند، کارایی دارند تا از نفوذ آب، گرد و غبار به درون تجهیزات جلوگیری کرده و از خودرو محافظت کند.
انتخاب گریس لیور دنده مناسب
گریس لیور دنده نقش بسیار مهمی برای نرم شدن دنده و جلوگیری از لقی دنده دارد. این گریس با توجه به شرایط محیطی و کارکرد دستگاه، از روغن پایه (85 الی 95 درصد)، غلظت دهنده (3 الی 30 درصد) و افزودنی های مخصوص (0 الی 10 درصد) تولید می شود که هر یک از این مواد تشکیل دهنده در انتخاب گریس، تاثیر می گذارد.
مثلا برای ماشین آلات کشاورزی که دنده تحت فشار بالاتری قرار دارند از گریس لیتیوم (گریس نسوز) و برای ماشین های معمولی از گریس کلسیم (گریس معمولی) استفاده می شود. انتخاب گریس لیور دنده مناسب به شرایط کارکرد ماشین و موارد زیر بستگی دارد:
- نوع ماشین
- نوع دنده
- بار
- دما
- سازگار با پلاستیک و قطعات فلزی