بررسی درجه گرانروی روغن
منظور از گرانروی روغن چیست؟ منظور از گرانروی، میزان تمایل سیال به حرکت است. روغن صنعتی دارای گرانروی یا ویسکوزیته های مختلفی می باشد. درجه گرانروی روغن صنعتی، معیاری برای سنجش مقاومت سیال در برابر جریان است. از این طریق شما خواهید دانست که روغن صنعتی در چه دمایی، چقدر روان یا سفت کار می کند. هر چه میزان گرانروی روغن بیشتر باشد، روغن غلظت و چسبندگی بیشتری پیدا می کند.
همانطور که میدانید روغن صنعتی یک سیال مایع برای خنک کاری، پاکسازی و روانکاری قطعات است که در مدل ها و درجات گرانروی مختلف تولید می شود. درجه گرانروی روغن یک شاخصه مهم در روغن صنعتی به حساب می آید؛ به عبارتی نشان دهنده میزان تحمل روغن صنعتی در دما های مختلف هم می باشد.
در بسیاری از محیط های صنعتی، به روانکاری های سنگین با ویسکوزیته بالا نیاز دارند. برای مثال چرخدنده های بزرگ یکی از این دسته قطعات صنعتی هستند که باید به درستی روانکاری شوند. در واقع هر بخشی که در ماشین آلات از چرخ دنده استفاده میشود، نیاز به روغن دنده مخصوصی با ویسکوزیته مناسب نیاز دارد.
تجهیزات کشاورزی بزرگ و کامیون های تجاری ار روغن چرخ دنده با درجه گرانروی مناسب می کنند. پس تا به اینجا دانستید که منظور از گرانروی روغن چیست و چه اهمیتی دارد، برای این که غلظت یا رقیق بودن یک روغن را در دمای مد نظر بسنجیم، بهتر است به دیتاشیت روغن مراجعه کنیم.
عوامل موثر در انتخاب گرانروی روغن ها
انتخاب مناسب گرانروی روغن ها، باعث بهبود عملکرد صحیح و راندمان یک سیستم می شود. دو نوع روغن صنعتی بر اساس گرانروی روغن ها وجود دارد که عبارتند از:
- روغن تک درجه ای: این روغن دارای یک عدد گرانروی است. برای مثال SAE 40 یک روغن تک درجه ای است که برای شرایط آب و هوایی خاص استفاده می شود.
- روغن چند درجه ای: این روغن از اعداد و حروف خاص تشکیل شده است. برای مثال روغن 10w40 یک روغن چند درجه ای است که ویسکوزیته آن در دمای پایین معادل 10 بوده و منظور از عدد 40 در دمای بالا به اندازه کافی غلیظ است.
نکته: اعداد نشان دهنده گرانروی در دمای 40 درجه سانتی گراد است که اعداد بالاتر، گرانروی روغن بیشتری دارد و حرف W، گرانروی روغن در دمای پایین را نشان می دهد.
درجه گرانروی روغن صنعتی بر اساس موارد زیر انتخاب می شود:
- نوع سیستم: سیستم های مختلف از نظر درجه گرانروی روغن، نیازهای متفاوتی دارند که با مراجعه به دفترچه راهنما، توصیه های مربوط به گرانروی را جدی بگیرید.
- شرایط محیطی: گرم و سرد بودن یا شرایط محیطی، تاثیر زیادی در انتخاب گرانروی روغن ها می گذارد
- میزان کارکرد: مطابق با میزان کار با دستگاه، باید از روغنی با گرانروی بالا استفاده شود.
درجه گرانروی روغن، بسته به برخی از فاکتورها دچار تغییرات می شود که در زیر آن را معرفی می کنیم:
- نوع روغن: نوع روغن های شرکت های مختلف با یکدیگر متفاوت خواهند بود؛ زیرا مواد افزودنی و پایه روغنی که استفاده می کنند، یکسان نیست.
- درجه حرارت: درجه حرارت روغن با گرانروی رابطه عکس دارد.
- فشار: برخی از روغن های صنعتی مثل روغن موتور در فشارهای بالا، با افزایش گرانروی مواجه خواهند شد.
گرانروی روغن هیدرولیک
گرانروی روغن هیدرولیک بر عملکرد سیستم های هیدرولیک در دماهای مختلف تاثیر زیادی می گذارد. ویسکوزیته مناسب روغن هیدورلیک، باعث انتقال نیرو موثر به قطعات می شود.
طبقه بندی گرانروی روغن هیدرولیک عبارت است از:
- SAE: از اعداد و حروف خاصی تشکیل شده که هر چه این اعداد بزرگتر باشد، روغن صنعتی، غلیظ تر است.
- ISO: در این سیستم از اعداد استفاده می شود که عدد بزرگتر، نشان دهنده غلظت بیشتر است.
یکی از عواملی بر گرانروی یا ویسکوزیته تاثیر می گذارد، این است که با افزایش دما، ویسکوزیته روغن کاهش می یابد.
ویسکوزیته روغن موتور چیست
ویسکوزیته روغن موتور چیست؟ ویسکوزیته روغن موتور یکی از مشخصات مهم در روغن است که برای چسبندگی روانکاری بهتر در دماهای مختلف استفاده می شود. روغن موتورها یکی از اجزای حیاتی موتور ماشین آلات است که برای سوخت های دیزلی، بنزینی و گازسوز در ویسکوزیته های مختلف ارائه می شود.
انتخاب ویسکوزیته نامناسب منجر به افزایش سایش و خرابی موتور شود. ویسکوزیته یکی از عوامل تاثیر گذار در ویژگی های روغن موتور است که در زیر به آن می پردازیم:
- روانکاری
- افزایش عملکرد موتور در دماهای مختلف
- بهینه سازی مصرف سوخت
- استارت موتور در هوای سرد
- کاهش مصرف سوخت
- کاهش آلاینده ها