تفاوت روغن موتور و روغن گیربکس چیست
اصلی ترین و مهم ترین تفاوت روغن موتور و روغن گیربکس در کاربرد و عملکرد این روغن ها است. برای کارکرد روان تجهیزات از روغن صنعتی مخصوص آن دستگاه، استفاده می شود. روغن موتور و روغن گیربکس هر دو برای وسایل نقلیه استفاده می شوند، ولی کاربرد و خواص متفاوتی دارند که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد.
یکی از تفاوت های این دو روغن این است که روغن موتور به طور مرتب، طبق برنامه در فواصل زمان کم تعویض می شود، ولی روانکاری گیربکس به اندازه روغن موتور نیست و در اثر نشت و کثیفی تعویض می گردد. تفاوت روغن موتور و روغن گیربکس را از نظر کاربرد، گرانروی و مواد افزودنی مورد بررسی قرار می دهیم:
- کاربرد روغن موتور: اجزای متحرک داخل موتور را خنک کرده و باعث دفع آلاینده ها می شود.
- کاربرد گیربکس: دنده و یاتاقان ها در گیربکس یا جعبه دنده روانکاری کرده و ساییدگی در هنگام تعویض دنده را تا حد زیادی کاهش می دهد.
- گرانروی روغن موتور: گرانروی یا میزان غلظت روغن، با توجه به نوع موتور و آب و هوا انتخاب می گردد. رقیق بودن روغن موتور باعث جریان پذیری بهتر روغن در هنگام استارت زدن ماشین می شود و رقیق بودن آن در دما بالا از موتور محافظت می کند.
- گرانروی روغن گیربکس: این روغن ها معمولا از روغن موتور غلیظ تر هستند؛ زیرا گیربکس نوسانات دمایی شدید را تجربه نمی کند.
- افزودنی روغن موتور: از مواد ضد سایش، شوینده، تمیز کننده جهت روانکاری و پاکسازی موتور ماشین استفاده می شود.
- افزودنی روغن گیربکس: از مواد بهبود دنده مقاومت در برابر فشار شدید بین دنده ها و مواد ضد کف برای جلوگیری از تشکیل حباب هوا استفاده می شود.
انتخاب روغن موتور و روغن گیربکس
روغن موتور و روغن گیربکس از مهمترین روانکارها در ماشین ها هستند که از نظر گرانروی، زمان تعویض، کاربرد و… با یکدیگر تفاوت دارند و بایستی در انتخاب آن دقت کنید. دفترچه راهنمای خودرو، در انتخاب روغن مناسب ماشین تاثیر زیادی می گذارد که با بررسی آن می توانید بهترین گزینه را خریداری کنید.
برای انتخاب روغن مناسب خودرو به موارد زیر توجه کنید:
- مدل ماشین: برخی از روغن ها به سن و مدل ماشین بستگی دارد.
- شرایط محیطی: برای محافظت از خودرو از روغن مناسب با شرایط آب و هوایی آن منطقه استفاده کنید.
- نوع رانندگی: نوع رانندگی در شهر که دارای ترافیک های سنگین است، با نوع رانندگی در بزرگراه ها فرق می کند. پس از روغن متناسب با نوع رانندگی تان استفاده کنید.
- برند: برندهای معتبر و شناخته شده روغن از کیفیت بالایی برخوردارند و از تجهیزات شما به خوبی محافظت می کنند.
- ویسکوزیته: میزان غلظت روغن صنعتی را مطابق با دما یا فشاری که ماشین شما ایجاد می کند، انتخاب نمایید.
در واقع تفاوت روغن موتور و روغن گیربکس در نوع تجهیزاتی است که روغنکاری می شوند. برای مثال روغن موتور برای روانکاری و خنک کاری قطعات متحرک داخل موتور استفاده می شود و روغن گیربکس برای روانکاری و کاهش سایش اجزای داخلی گیربکس و چرخ دنده می باشد. استفاده از روغن نامناسب به موتور و گیربکس آسیب می رساند.
انواع روغن موتور
انواع روغن موتور با دسته بندی های مختلف ارائه می شوند که برای روانکاری و خنک کردن قطعات موتور کاربرد دارند. روغن موتور به عنوان یک روانکار چند منظوره برای موتور می باشد که طیف دمایی وسیعی را مدیریت می کند. در زیر چند نوع مهم از این روغن موتورها را نام برده ایم:
- روغن موتور دیزلی
- روغن موتور بنزینی
- روغن موتور دوگانه سوز
- روغن موتور دریایی
بسته به نوع موتور، سوخت، سن خودرو، میزان کارکرد و شرایط رانندگی می توانید از انواع روغن موتور برای وسیله نقلیه استفاده کنید. بررسی دفترچه راهنمای خودرو، شما را در انتخاب روغن موتور مناسب راهنمایی می کند. یکی از نکات مهم در مورد این روغن ها این است که از مخلوط آن با سایر برندها و مدل های روغن موتور خودداری شود.
انواع روغن گیربکس
روغن گیربکس در برابر فشار و نیروهای تماسی بالا بین دنده ها مقاوم بوده و برای محافظت از چرخ دنده و دیگر اجزای گیربگس استفاده می شود. به این روانکار، روغن دنده نیز می گویند. تفاوت روغن موتور و روغن گیربکس را این مقاله مورد بررسی قرار دادیم، اما در این قسمت می خواهیم اطلاعات بیشتری از روغن های گیربکس را بدست آوریم.
همانطور که می دانید گیربکس دستی با اتومات متفاوت است؛ برای تغییر دنده در نوع دستی از کلاچ و تعویض دنده دستی استفاده می شود و در نوع اتومات از طریق سیستم هیدرولیک یا الکترونیک انجام می گردد. به همین دلیل روغن های متنوعی برای گیبرکس ها طراحی و تولید می شود که در زیر انواع روغن گیربکس را معرفی کرده ایم:
- روغن گیربکس دستی: معمولاً این روغن ها به رنگ قهوه ای یا کهربایی است.
- روغن گیربکس اتومات: رنگ این روغن معمولاً قرمز یا صورتی می باشد، ولی ممکن است در رنگ های دیگر هم تولید شوند.