تخلیه روغن هیدرولیک

آیا تخلیه روغن هیدرولیک ضروری است؟
یکی از مراحل مهم در حفظ عملکرد صحیح، تعمیر و نگهداری سیستم هیدرولیک و تخلیه روغن هیدرولیک قدیمی است. قبل از تخلیه باید از نوع روغن هیدرولیک مناسب برای سیستم خود را با توجه به ظرفیت مخزن و مشخصات فنی سیستم انتخاب کنید. تخلیه روغن قدیمی به دلایل زیادی چون آلودگی، کاهش کارایی سیستم و… انجام می شود که در ادامه مراحل آن را شرح می دهیم.
آیا تخلیه روغن هیدرولیک ضروری است؟ بله، هر روغن صنعتی دارای عمر مفیدی می باشد که به مرور خاصیت آن از بین می رود. روغن هیدرولیک هم نقش روان کننده در سیستم هیدرولیک دارد که پس از مدتی باید روغن قدیمی را تخلیه و با روغن جدید تعویض کرد. در غیر اینصورت ساییدگی، خوردگی و رسوب از عوارض جدی است که در سیستم شما رخ می دهد.
مراحل تخلیه و تعویض روغن هیدرولیک
فرایند تخلیه و تعویض روغن هیدرولیک بایستی تحت امنیت کامل انجام شود. اگر سیستم هیدرولیک شما پیچیده می باشد، بهتر است از تکنسین متخصص در این زمینه کمک بخواهید. علاوه بر تخلیه روغن هیدرولیک، برای عملکرد بهتر دستگاه، گاهی تغییر یا تعویض قطعات فرسوده سیستم های هیدرولیکی هم ضروری است.
مراحل تخلیه و تعویض روغن هیدرولیک پراید و سایر خودروها به صورت زیر می باشد:
- آماده سازی روغن جدید و تخلیه روغن هیدرولیک قدیمی: شلنگ تخلیه که به شیر تخلیه مخزن متصل کنید، انتهای شلنگ را درون یک ظرف مناسب قرار دهید. سپس شیر تخلیه را باز کنید تا کاملا مخزن تخلیه شود. (برای تسریع روند تخلیه می توانید از پمپ استفاده کنید)
- پاکسازی مخزن: مخزن خالی را از هر گونه آلودگی تمیز کنید. (برای این کار می توانید از حلال مناسب جهت پاکسازی استفاده کنید)
- اضافه کردن روغن هیدرولیک جدید: با توجه به نوع مخزن سیستم هیدرولیک را با روغن جدید پر کنید.
- هواگیری سیستم: برای خارج کردن حباب های هوا، سیستم هیدرولیک را هواگیری کنید.
از نکات کلیدی در تخلیه روغن هیدرولیک، رعایت ایمنی است؛ یعنی قبل شروع به تعویض، سیستم باید خاموش و سرد شده باشد. سپس محل را با استفاده دستکش و لباس کار ایمنی مناسب پاکسازی کنید تا از خطرات احتمالی آتش سوزی، لغزش و… در امان بمانید.
علائم فرا رسیدن زمان تخلیه روغن هیدرولیک فرمان
برای حفظ عملکرد روان فرمان، روانکاری و انتقال نیرو در سیستم هیدرولیک فرمان، در زمان مناسب نسبت به تخلیه روغن هیدرولیک فرمان خودرو اقدام نمایید. روغن فرسوده توانایی خنککاری سیستم را ندارد و باعث افزایش حرارت، فشار و آلودگی می شود. در صورت مشاهده علائم زیر، از روغن هیدرولیک جدید استفاده کنید:
- سفت و سخت شدن حرکت فرمان
- عدم کنترل فرمان و چرخ های ماشین
- تشکیل رسوب و آلودگی و گرفتگی مجاری و لوله های سیستم
- سایش و خوردگی در قطعات حساس مانند پمپ، شیر و جک فرمان
- افزایش صداهای غیرعادی مانند زوزه یا جیرجیر
زمان تعویض روغن هیدرولیک
زمان تعویض روغن هیدرولیک چه موقع است؟ با گذشت زمان و کارکرد پیوسته سیستم های هیدرولیکی، روغن های هیدرولیک، دچار آلودگی شده و خواصی چون ویسکوزیته و شاخص اسیدی خود را از دست می دهند. وجود ذرات یا سایر آلودگی باعث کاهش کارایی و کدر شدن آن می شود که باید در زودترین زمان، تخلیه روغن هیدرولیک را انجام دهید.
زمان تعویض روغن هیدرولیک بسته به نوع و کارکرد سیستم می تواند متفاوت باشد. در صورت تغییر رنگ، بو، افزایش دما، افزایش صدا و کاهش سطح روغن از مخزن را در سیستم مشاهده کردید، زمان تعویض روغن فرا رسیده است.
برای مثال فواصل زمانی تخلیه روغن هیدرولیک فرمان خودرو به موارد زیر بستگی دارد:
- مدل خودرو که در دفترچه راهنما آورده شده و فواصل زمانی مناسب برای تخلیه روغن را توصیه نموده است.
- فیلتر روغن تاثیر زیادی در عملکرد روغن و جذب آلودگی ها می گذارد و می تواند فاصله تعویض روغن را افزایش یا کاهش دهد.
- کارکرد ماشین در شرایط سخت مثل ترافیک و آب و هوای گرم هم در تعویض زود هنگام روغن تاثیرگذار است.
- کیفیت روغن در عمر مفید روغن تاثیر می گذارد.
- زمان تعویض روغن هیدرولیک در سیستم های هیدرولیکی که تحت بار زیاد کار می کنند یا شدت کارکرد آن بالا است، زودتر انجام می شود.
ترکیبات روغن هیدرولیک
ترکیبات روغن هیدرولیک شامل روغن پایه و مواد افزودنی ویژه است که هر یک از این مواد نقش مهمی در تضمین عملکرد یک سیستم و زمان تعویض روغن هیدرولیک دارد. مواد افزودنی برای ایجاد خواص جدید، با روغن پایه ترکیب می شود که در زیر چند نمونه را نام می بریم:
- مواد افزودنی ضد ساییدگی
- مواد شوینده و پراکنده
- مواد بازدارنده زنگ زدگی
- مواد ضد کف
- و…
روغن پایه یکی از اصلی ترین ترکیبات روغن هیدرولیک و هر نوع روغن روانکاری دیگر است که بین 80 تا 95 درصد روغن از این ماده تشکیل می شود. در زیر سه روغن پایه پر کاربرد را معرفی می کنیم:
- روغن هیدرولیک معدنی: روغن هایی که از تصفیه نفت خام تولید می شود که قیمت مناسبی دارد.
- روغن هیدرولیک سنتتیک: روغن های مصنوعی هستند که توسط انسان تولید شده و قیمت بالاتری دارند.
- روغن هیدرولیک نیمه سنتتیک: از ترکیب روغن معدنی و سنتتیک تولید می شود.
استاندارد روغن هیدرولیک
استاندارد روغن هیدرولیک یکی از عوامل مهم در تضمین کیفیت، سازگاری با تجهیزات، ایمنی و انتخاب روغن هیدرولیک مناسب است. این استانداردها مجموعه ای از ویژگی های عملکردی روغن را نشان می دهد که مهمترین آن ها شامل موارد زیر می شود:
- استاندارد iso: این استاندارد بر اساس ویسکوزیته (گرانروی) روغن در دما 40 C° تدوین شده است. برای مثال، استاندارد iso به صورت ISO VG 68 نمایش داده می شود که این عدد میانگین ویسکوزیته کینماتیک بر حسب cSt است و با بالا رفتن این عدد روغن شما غلیظ تر می شود.
- استاندارد din: یک استاندارد اروپایی برای تعیین خواص شیمیایی و عملکردی روغن های هیدرولیکی است. دسته بندی استاندارد din شامل HL، HLP و HVLP می باشد.
از طریق استاندارد روغن هیدرولیک می توان فهمید که روغن مذکور چه ویژگی هایی دارد. این استانداردها یک سری مشخصات فنی از روغن هستند. برای مثال ویسکوزیته روغن که برای روانکاری و انتقال نیرو بسیار مهم است و یا شاخص ویسکوزیته که با تغییر دما، ویسکوزیته چقدر تغییر می کند.