روغن هیدرولیک

رنگ روغن هیدرولیک

رنگ روغن هیدرولیک

رنگ روغن هیدرولیک چیست؟

در این مقاله قصد بر این داریم تا اطلاعات لازم از مشخصاتی چون رنگ روغن هیدرولیک اصل و نحوه و زمان تعویض روغن هیدرولیک را برای شما شرح دهیم. روغن های هیدرولیکی یکی از مهمترین روانکارهای کاهش اصطکاک و ساییدگی در ماشین آلات صنعتی و غیر صنعتی است که با رنگ شفاف در برندهای مختلف ارائه می شود.

معمولاً رنگ روغن هیدرولیک برای تجهیزات صنعتی معمولاً تقریباً به مایل زرد است که بسته به شرکت تولید کننده در حجم و ویژگی های مختلف ارائه می گردد.

از دلایل تغییر رنگ این روانکار ها می توان به شوک حرارتی و اکسیداسیون اشاره کنیم که ترکیب روغن و اکسیژن یا اکسیداسیون، اصلی ترین علت در تغییر رنگ روغن هیدورلیک و کاهش پایداری روغن به حساب می آید. ولی نمی توان با تغییر رنگ، سطح اکسیداسیون را مشخص کرد؛ زیرا هنگام فعالیت آنتی اکسیدان ها، رنگ هایی مثل قهوه ای تیره یا مشکی را هم به وجود می آورند.

با وجود فرمولاسیون خاصی که در این محصولات است، ممکن است بدون از دست دادن خاصیت، رنگ روغن با قرار گرفتن تحت عواملی چون آلاینده ها، شرایط عملکردی و غیره تغییر یابد ولی به دلیل وجود آنتی اکسیدان، خواص خود را حفظ می کند. برای این که میزان اکسیداسیون روغن را دریابید، می توانید از طریق آنالیز کردن آن را پیدا کنید.

مشخصات روغن هیدرولیک

مشخصات روغن هیدرولیک

مشخصات روغن هیدرولیک بر اساس برند تولید کننده و مدل های آن متفاوت است. روغن پارس و یا روغن بهران دارای انواع روغن های هیدرولیکی در سری ها و گریدهای مختلفی اعم از h، t، hfc و غیره می باشد. برای مثال سری h در گرید هایی چون h46 و h68 بوده و تفاوت های زیادی در میزان گرانروی آن دیده می شود.

از این روغن ها علاوه بر روانکاری برای کاهش سایش، انتقال نیرو و حفاظت از زنگ زدگی استفاده می شود. بهتر است روغنی را انتخاب کنید که سازگاری زیادی با تمام اجزای سیستم دارد. روغن هیدرولیک اصل باید دارای مشخصات زیر باشد:

  • انتقال توان بالا در محیط های که امکان خوردگی قطعات مکانیکی وجود دارد
  • توانایی خنک کاری تجهیزاتی مثل موتور و پمپ های هیدرولیکی که در اثر کارکرد زیاد، حرارت زیادی را تولید می کند.
  • پاک کنندگی عالی آلاینده ها و ذرات معلق

از روغن های هیدرولیکی با پایه معدنی برای کاربرد های معمولی، ضد آتش یا مقاومت دمایی بالا (ماشین آلات ریخته گری) و کم دما (سیستم های انتقال قدرت هواپیما) استفاده می شود. این روغن ها بر اساس استاندارد ios 6743 به سطوح کیفی HH، HL، HM، HV و HG تقسیم می شوند.

آنالیز روغن هیدرولیک اصل

اگر رنگ روغن هیدرولیک بلافاصله پس از استفاده به رنگ تیره در آمد، می توانید آن را مورد آزمایش قرار دهید. آنالیز روغن یکی از مهم و آسان ترین راه ها برای تشخیص روغن هیدرولیک اصل است که از طریق آزمایشگاه ها انجام می پذیرد.

گاهاً پیش می آید که روغن تیره شده ولی هنوز قابل استفاده است و با آزمایش می توان از سالم بودن آن مطمئن شد. همچنین در برخی موارد رنگ روغن هیدرولیک بدون تغییر مانده و از آنالیز رد می شود. پس رنگ را دلیلی بر قابل استفاده بودن یا نبودن روغن نگذارید و با بازرسی و آنالیز روغن از اصل بودن و سایر مشخصات روغن هیدرولیک مطلع شوید.

مصرف کننده از طریق رنگ روغن می تواند به اطلاعات مهمی چون مشکلات احتمالی که به رسیدگی بیشتری نیاز دارد، برسد. برای درک بهتر مثالی میزنیم؛ سیستم شما دارای چندین نقاط حرارتی باشد که روغن را گرم کرده و تا رسیدن به مخزن خنک می کند. یعنی اگر شیر سیستم هیدرولیکی شما دچار مشکل شده و حرارت در آن نقطه از سیستم بالا می رود. پس با عبور روغن از این دهانه روغن داغ شده و رنگ آن تغییر می کند که این تغییر رنگ هیچ تاثیری در عملکرد روغن نمی گذارد.

زمان تعویض روغن هیدرولیک

اگر رنگ روان کننده به صورت سیاه یا قهوه ای در آمده بود احتمال اینکه برخی از قطعات سیستم دچاره آلودگی شده باشند، زیاد است. در این صورت زمان تعویض روغن هیدرولیک فرا رسیده است. بنابراین یکی از راه های تشخیض زمان تعویض روغن، مشاهده رنگ روغن هیدرولیک است.

البته پیش تر هم گفتیم، تنش های حرارتی و اکسیداسیون که باعث تیره شدن روغن های هیدرولیکی می شود، همیشه دلیل مناسبی برای تعویض روغن هیدرولیک نمی باشد.

از طرفی روغن های هیدرولیک تنوع زیادی دارند که با توجه به نوع دستگاه صنعتی خود می توانید از آن برای موارد مختلف بهترین استفاده را داشته باشید و در صورت نیاز تعویض روغن را انجام دهید. بنابراین زمان تعویض بسته به نوع کارکرد و شرایط کاری دستگاه شما فرق می کند.

به عنوان مثال روغن هیدرولیک خودرو پس از طی 80000 کیلومتر یا هر 2 تا 4 سال نیاز به تعویض دارند و برای دستگاه های صنعتی پس از طی بررسی و بازرسی بیشتر از طریق کارشناس مربوط می توان اقدام نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *