معرفی گریس نسوز
هدف این محتوا در مجموعه فیدار اویل معرفی گریس نسوز است که از پر کاربرد ترین روانکار ها در صنایع محسوب می شود. در این مقاله قرار است انواع گریس های نسوز، اطلاعات تخصصی و کامل در رابطه با ویژگی و کاربرد های آن داشته باشید و همچنین اقدامات لازم قبل از خرید این روانکار را شرح خواهیم داد. پس بهتر است تا پایان همراه ما باشید تا اگر قصد خرید گریس صنعتی را دارید این ماده ی صنعتی را به خوبی شناسایی کنید.
ابتدا به طور کلی در رابطه با گریس می پردازیم که برای جلوگیری از اصطکاک، سایش، زنگ زدگی و حفاظت دمای دستگاه از انواع روانکار های صنعتی (گریس نسوز درجه یک) استفاده می شود، این روانکار ها در ماشین آلات پیچیده و بزرگی که اساس آن سرعت و دقت بالای آن هاست کارایی فروانی دارد.
همانطور که میدانید به علت تحریماتی که در کشورمان است بسیاری از دستگاه ها را نمی توان در ایران تولید کرد به همین علت دستگاه ها و قطعات صنعتی بسیار گران قیمت و کمیاب هستند که در صورت خرابی متحمل شدن هزینه های گزاف برای خرید مجدد تجهیزات برای هر صنعتگری بسیار دشوار است
از آنجا برخی از این دستگاه ها به طور دائم در حال کارکرد هستند بایستی به طور صحیح نگهداری و مراقبت شوند تا از هزینه های کمرشکن جلوگیری شود، از همین رو یکی از گزینه های حیاتی در حفاظت ابزار آلات صنعتی استفاده گریس ها است
باید بدانید طول عمر گریس ها رابطه ی مستقیمی با ماندگاری و دوام دستگاه های صنعتی دارد، چرا که برای حرکت روان بین قطعات و خنک کاری این دستگاه ها به روی کار آمدند. همین دلایل باعث شده تا روانکار های صنعتی اهمیت به سزایی در امور صنعتی و عمومی پیدا کند، پس برای اینکه روانکاری مناسب جهت پاکسازی قطعات داشته باشیم بهتر است در مورد گریس شناخت زیادی پیدا کنیم.
گریس ها به عنوان پر کاربردترین روانکار های صنعتی نیز لقب گرفته اند که سال ها قبل از گریس هایی با پایه کلسیمی استفاده می کردند که چربی آن از جانوران گرفته میشد، با این حال از ویژگی های مثبت آن می توان به : مقاومت در برابر آب، کاهش اصطکاک، کاهش سر و صدا به نرمی آن اشاره نمود.
همزمان با پیشرفته شدن صنایع امروزی صنعت گریس سازی دچار تحولات گسترده ای شده که به مرور تمام عیوب و نقوصی که در آن ها دیده می شد تقریباً از بین رفتند تا اینکه بالاخره گریس هایی که امروزه در صنعت مشاهده می کنید تولید شدند.
سه پارامتر اصلی: روغن، غلظت دهنده ها و مواد افزاینده نقش اساسی در تولید گریس های کنونی دارند که این سه جزء جدا نشدنی در فرمولاسیون ساخت گریس نسوز به شمار می روند، همچنین روغن پایه ای که در گریس استفاده شده همواره از نفت خام بوده و بسته به کاربردی که دارد روغن معدنی و یا صنعتی مشتق شده از نفت خام در تولید آن ها به کار می رود.
با اضافه شدن میزان درست غلظت دهنده های مختلف به گریس، باعث شده تا ساختار این روانکار ها به شکل نیمه جامد و جامد در بیایند، در این بین غلط دهنده های صابونی بیشترین کارایی را دارند که از ترکیب فلزاتی چون : آلومینیوم، خاک رس، کلسیم، سدیم و… ساخته می شوند.
برای درک بهتر مثالی میزنیم که برای کاهش سر و صدا، کاهش اصطکاک، کاهش اکسیداسیون و دیگر کاربرد هایی در یک گریس وجود دارد همگی به دلیل وجود مواد افزودنی است هنگام ساخت به آن اضافه شده است، پس خواصی که در هر یک از انواع گریس ها مشاهده می کنید همان مواد افزاینده ای مخصوصی (مانند مواد ضد زنگ و…) هستند به این روانکار اضافه شده است تا کارایی گریس ها را برای کار هایی مختلف افزایش دهند.
انواع گریس صنعتی
گریس نسوز یکی از انواع گریس صنعتی است و برای اینکه وجه تمایز میان گریس نسوز و دیگر گریس ها را به خوبی درک کنید در ادامه در رابطه با انواع گریس سخن خواهیم گفت. امروزه گریس ها تنوع بسیاری دارند و بر اساس کاربرد و انتظاری که از آن ها می رود در انواع مختلفی تولید و عرضه می شوند، پر کاربردترین آن ها شامل:
- گریس های لیتیومی
- گریس سیمان
- گریس صنایع غذایی
- گریس نسوز
- گریس صنعت خودرو و غیره
که در ادامه با برخی از آن ها آشنایی بیشتری پیدا خواهید کرد.
در صورت خرید انواع گریس به یک سری از موارد دقت نمایید مثلاً محدوده دمایی واقعی یک گریس نسوز چیست، آیا این گریس برای دستگاه شما مناسب است و چه حجمی را برای روانکاری بایستی خریداری کنید تا هزینه های کمتری را شامل شوید. این ها موارد هستند که شما را در انتخاب بهتر راهنمایی می کنند و اگر در این رابطه از مشاوره مهندسی فیدار اویل کمک بخواهید می تواند کمک شایانی به شما شود تا یک قدم جلوتر حرکت کنید.
گریس لیتیومی چیست
گریس لیتیومی چیست ؟ گریس لیتیوم این روانکار عالی از آن دسته گریس های کاربردی برای انواع مصارف صنعتی و نیز خانگی بوده که برای صنعت های گوناگون اعم از صنعت فولاد، هوافضا، راه آهن، خودروسازی و ماشین آلات سنگین و غیره کارایی دارد.
هر گریس بسته به مواد افزاینده و غلظت دهنده هایی که در آن استفاده شده برای کاربرد های گوناگون به کار می رود، در کل گریس لیتیوم جزء پر مصرف ترین گریس های موجود در صنایع جهانی هستند و علت این محبوبیت این است که در برابر آب مقاوم بوده و کیفیت و مرغوبیت آن نیز کارایی را بالا برده است.
قابلیت چسبندگی بالای گریس به فلز ها از دیگر ویژگی های منحصر به فرد آن ها است. در واقع کارایی این روانکار به قدری زیاد است که برای غلیظ کردن روغن های صنعتی می توانید از آن استفاده کنید، با این همه دلایل انتخاب این نوع گریس به عنوان روانکاری مناسب در صنایع است که از دوام و عمر طولانی تری نسبت به روغن برخوردار است.
گریس لیتیوم کمپلکس نسوز
ممکن است اسم گریس لیتیوم کمپلکس نسوز را کمتر کسی شنیده باشد به همین علت کمتر به چشم می آید، به هر حال میتوان آن را از پر کاربرد ترین روانکار ها در صنایع بزرگ و کوچک با قابلیت مصرفی بالا دانست. همچنین یکی از بهترین ویژگی این گریس های کاربردی این است در صنایع مختلف چه در مصارف خانگی برای روانکاری: درب و پنجره، کشو ها و چه در مصارف صنعتی برای روانکاری و محافظت از قفل، لولا، ریل های مسیر صندلی، باطری، اتصالات و غیره می توان بهترین استفاده را داشته باشیم.
روان کننده سیمان چیست
روان کننده سیمان در صنایع سیمان با نام تجاری گریس چرخ دنده باز شناخته شده است که به عنوان یکی از انواع گریس آلومینیوم کمپلکس نیز محسوب می شود تا در صنعت سیمان نقش بسیار مهمی را ایفا کند. بهتر است از گریس سیمان برای روانکاری چرخ دنده های باز انواع صنعت سیمان در دما های زیاد و فشار های بالا با سرعت پایین استفاده شود.
قدرت روانکاری این گریس ها تحت شرایط سخت بسیار بالا بوده به همین دلیل می توانیم آن را بر روی سطح سیمان نیز اسپری کنیم تا مستحکم بماند و از آنجایی که این روانکار مقاومت بالایی در برابر دما های بالا از خود نشان داده توانسته به مهم ترین گریس صنعت سیمان مبدل شود.
بررسی گریس نسوز skf
شرکت skf یک شرکت سوئدی است که از سال ۱۹۰۷ در زمینه ی تولیدات؛ سیستم های روانکاری، محصولات تعمیر، محصولات مکاترونیک، آب بند، محصولات انتقال نیرو، سیستم های یاتاق و… تا کنون فعالیت خود را ادامه داده است، skf یکی از بهترین برند های صنعتی در دنیا است که در این بخش از مقاله می خواهیم به معرفی روانکار هایی چون گریس بپردازیم
بار ها گفتیم این نوع گریس را در صنعت با نام گریس حرارتی نیز می شناسند چرا که مقاومت بسیار خوبی در برابر دما های بالا و حرارت زیاد از خود نشان می دهد و به همین دلیل آن را جزء بهترین مارک گریس نسوز به حساب می آورند.
این گریس نسوز در خنک سازی دستگاه های صنعتی نیز نقش خوبی را ایفا می کند و بر خلاف اکثر گریس های دیگری که در شرایط دمایی بالا عملکردشان ضعیف می شوند آسیب نمی بینند.
هنگام تولید گریس های نسوز، نود درصد حجم آن از روغن پایه تشکیل شده و ده درصد دیگر از غلظت دهنده ها و مواد افزودنی چون مواد نسوز پر می شود که همین امر موجب مقاومت حرارتی بالای گریس شده است.
در گریس نسوز skf از روغن پایه ای استفاده می شود که دارای ویسکوزیته بالایی است تا به خوبی مانع اصطکاک و سایش میان اجزا شده و همچنین از تماس مستقیم اجزا در دمای بالا به یکدیگر جلوگیری کند. اما از مهم ترین ویژگی های گریس نسوز می توان به این اشاره کنیم که در درجه دمایی بالا (با توجه به دیتا شیت محصول) خاصیت خود را از دست نمی دهند و اکسید نمی شوند، چرا که مواد افزاینده ای که در این نوع گریس های حرارتی استفاده شده اند ضد زنگ بوده و از اکسیداسیون این مواد جلوگیری می کنند به همین دلیل یک روانکار مورد اعتماد است.
گریس صنعتی اس کا اف skf یکی از بهترین گریس های حال حاضر صنایع مختلف در جهان است که علت محبوبیت و فروش بالای آن برخورداری این گریس از (مقاومت بالا در برابر آب) و (سایش) و (پایداری بالای دمایی آن) است.
هر گریس بسته به نیاز های مشتری در اندازه های مختلف در بازار فروش محصولات صنعتی موجود است که در ادامه به ویژگی های بیشتر این محصول صنعتی خواهیم پرداخت تا به خوبی بتوانیم آن را به شما معرفی کنیم پس تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
ویژگی های گریس نسوز اس کا اف:
اگر بخواهیم در یک کلام گریس نسوز اس کا اف را به شما معرفی کنیم و مهم ترین ویژگی آن را بگوییم باید به عملکرد و دقت بالای این گریس در دما های بسیار بالا و فشار زیاد اشاره نماییم، بطوریکه این گریس بدون اکسایش و آسیب رسانی به قطعات صنعتی به راحتی در شرایط دمایی بالا عملکرد خود را حفظ خواهد کرد و برای روانکاری انواع و اقسام؛ بلبرینگ ها، یاتاقان ها و دیگر قطعات دستگاه های صنعتی استفاده می شود.
از ویژگی و مشخصات گریس نسوز اس کا اف می توان موارد زیر اشاره نمود :
- این روان کننده با استحکام و تحمل کافی در مقابله با دما های بالا تغییر شکل نمی دهد
- پایداری حرارتی مناسب در دما های زیاد خراب نمی شود
- ضد اکسیداسیون بودن از دیگر مشخصات این نوع گریس ها است که در عملکرد صحیح گریس تاثیر بسزایی دارد
- این گریس روانکار با مواد مختلفی پلاستیکی، فلزی و غیره سازگار است
- یک نوع گریس ضد آب است که در صورت برخورد با آب یا بخار مشکلی ایجاد نمی کند
- حفظ خواص روانکاری در طولانی مدت به دلیل نرخ بخار کم
- تحمل فشار و بار های سنگین در برنامه های مختلف باعث بالا رفتن ظرفیت باربری آن شده است
نکته ای که در تهیه ی این گریس اهمیت زیادی داشته این است که هنگام خرید گریس نسوز حتماً به برند بودن آن توجه کنید چرا که در صورت تقلبی بودن یا بی کیفیت بودن این محصول آسیب های جدی به قطعات و دستگاه وارد می کند که این خسارات می تواند جبران ناپذیر باشد.
موارد کاربرد گریس نسوز
اگر فکر می کنید روغن های صنعتی برای روانکاری دستگاه و تجهیزات صنعتی مقرون بصرفه نبوده و یا به هر صورت روانکاری مکرر با استفاده از روغن امکان پذیر نیست و بهتر است جایگزین دیگری برای پیدا کنید، پیشنهاد می کنیم از گریس نسوز به جای روغن استفاده نمایید.
گریس های نسوز بهترین جایگزین برای خنک کاری و پاک سازی ابزار آلات شما بوده است، بدون استفاده از این گریس حرارتی امکان دقیق و بی نقص کار کردن بسیاری از دستگاه های صنعتی دور از ذهن می باشد. پس از کاربرد گریس نسوز می توانیم به صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، نساجی، خودروسازی، شیمیایی و غیره اشاره کنیم.
این نوع گریس ها به نسبت سایر روانکار های دیگر کمتر استفاده شده اما با این حال همان تعداد دفعات کم نیز تاثیر شگفت انگیزی بر روی عملکرد دستگاه های صنعتی گذاشته است، اینکه می گوییم کمتر از بقیه گریس های عادی دیگر استفاده می شود بدین معناست که نوع نسوز با توجه به مقاومت حرارتی بالای آن برای مواردی خاص استفاده می شود وگرنه بقیه گریس ها در حالت عادی جوابگوی نیاز های شما هستند.
تعداد دفعاتی که روانکاری قطعات با استفاده از گریس انجام می شود به نسبت کمتر از روانکاری با روغن است، همین عوامل نیز از دلایل صرفه جویی در هزینه ها برای جلوگیری از تعمیرات مکرر و پی در پی دستگاه است.
گریس ها با مزایای عالی و فوق العاده ی خود می توانند در آب بندی قطعات به بهترین شکل ممکن عمل کنند ولی اگر از روغن صنعتی برای نشتی گری قطعات استفاده کنید تنها چیزی که در نهایت نصیب شما شده، ساییدگی و اصطکاک قطعات دستگاه است
بنابراین اگر دستگاه دارای نشتی زیادی بوده از گریس های مخصوص به آن استفاده کنید تا مانع آسیب های بیشتر شود.
تا به اینجا از کاربرد گریس نسوز در مقابل روغن گفتیم ولی نکته ای که در این رابطه وجود داشته این است که برخی ها از گریس های نسوز در هر دمایی استفاده می کنند که این درست نیست! چرا که در دما های خیلی بالا برای عملکرد بهتر بایستی از روغن صنعتی استفاده شود
قابل ذکر است با توجه به مشخصه ی گریس و برند، عملکرد آن ها در دما های پایین یا بالا بررسی کنید.
علاوه بر همه این ها یک سری قطعات و دستگاه های صنعتی هستند که بی مصرف مانده اند و امکان خوردگی و زنگ زدگی در آن ها افزایش می یابد، برای این که مانع اکسایش و زنگ زدگی در این ابزار آلات صنعتی استفاده از گریس نسوز پیشنهاد می شود.
قبل از اقدام برای خرید گریس کافی است با انتخاب برند مد نظر مثل اس کا اف از طریق فروشگاه فیدار گستر با ما ارتباط بر قرار کنید، برند های مختلف این محصولات را در دستور کار خود قرار داده اند و مجوز فروش دارند.
قیمت گریس نسوز بسته به مقدار و اندازه ی افزاینده ها و مواد سازنده آن متغیر است، کافی است برای خرید گریس مورد نیازتان، کاربردی که از آن دارید را شناسایی و سپس آن را سفارش داده و استفاده نمایید.
شرکت های تولید کننده گریس نسوز
شرکت های تولید کننده گریس نسوز شامل پارس و بهران به عنوان گریس نسوز ایرانی و مولیکوت، گریس اس کا اف و گریس فوکس نیز گریس نسوز خارجی است که نسبت به تولید گریس نسوز اقدام نموده اند. این برند ها از معتبر ترین ها شرکت ها بوده که شرایط لازم در تولیدات گریس در آن ها وجود دارد. مجموعه فیدار اویل بهترین های روان کننده ها را انتخاب کرده و محصولات ویژه این شرکت ها در سایت خود با مناسب ترین قیمت همراه با ضمانت اصالت کالا موجود کرده است.
برای خرید دیگر محصولات مانند فروش روغن هیدرولیک و یا انواع روغن بهران بردبار و همچنین سایر روانکار های صنعتی دیگر از جمله: گریس مولیکوت و fuchs می توانید به صورت آنلاین یا حضوری محصولات مورد نیاز خود را از ما با کیفیت درجه یک و قیمت های منصفانه دریافت نمایید. در ضمن برای استعلام قیمت گریس گرافیتی 1000 paste هجده کیلویی و … با ما شماره های ما تماس بگیرید، کاربران محترم شما می توانید برای دیدن انواع بلبرینگ skf صنعتی و زنجیر صنعتی تنها کلیک بر روی آن ها به سایت فیدارگستر ما مراجعه نمایید.