روغن گیربکس چیست و شل بودن روغن گیربکس به چه معناست؟
روغن گیربکس چیست؟ یک سیال روان کننده در داخل گیربکس ماشین آلات مختلف جاده ای و برون جاده ای است. شل بودن روغن گیربکس به چه معناست؟ شل بودن روغن ها مفهوم دقیق را نمی رساند. مثلا شل بودن بیش از روغن گیربکس می تواند نشان از خراب شدن آن روانکار باشد؛ غلیظ یا رقیق شدن روغن، باعث از بین رفتن خواص روغن می شود. از طرفی ممکن است سازنده آن را شل طراحی کرده باشد.
شل بودن روغن گیربکس به فرمولاسیون سازنده روغن صنعتی و ویسکوزیته (غلظت) بستگی دارد. مواد تشکیل دهنده روغن گیربکس چیست؟ این روانکارها از روغن پایه (مینرال، مصنوعی و نیمه مصنوعی) و افزودنی های مختلف تولید می شود. برای روانکاری مناسب، انتقال حرارت، حفاظت در برابر فشار و سایش به روغنی با غلظت مناسب نیاز دارید. از همین رو به ویسکوزیته روغن و دما کارکرد دستگاه توجه ویژه ای داشته باشید.
ویسکوزیته روغن گیربکس
ویسکوزیته روغن گیربکس چیست؟ منظور از ویسکوزیته، میزان مقاومت سیال در برابر جاری شدن، است. این روان کننده ها طبق ویسکوزیته، برای شرایط آب و هوایی مختلف استفاده می شود. غلظت روغن گیربکس باید با دمای محیط متناسب باشد. اگر ویسکوزیته روغن را به درستی انتخاب نکنید؛ در روانکاری، انتقال نیرو، تمیز کنندگی و خنک کاری گیربکس مشکل ایجاد می شود.
شل بودن واسکازین می تواند باعث تغییر میزان غلظت روغن گیربکس شود. مشکلات پایین و بالا بودن روغن های گیربکس به شرح زیر می باشد:
- ویسکوزیته پایین روغن گیربکس: اگر ویسکوزیته روغن گیربکس پایین باشد، نمی تواند گرما را جذب و دفع کند و باعث ایجاد سایش در قطعات دنده می شود.
- ویسکوزیته بالا روغن گیربکس: ویسکوزیته بالا باعث شده تا گیربکس سنگین تر کار کند و قدرت کمتری را انتقال بدهد. در نتیجه اصطکاک و مصرف سوخت افزایش می یابد.
علائم کم بودن روغن گیربکس
علائم کم بودن روغن گیربکس به چه چیزی بستگی دارد؟ کم شدن روغن گیربکس می تواند به خاطر نشتی، کارکرد بالا، نوع روغن گیربکس، ویسکوزیته، مقدار روغن و… ربط دارد. همچنین با بازررسی و تعویض به موقع می توانید از خرابی ها جلوگیری کنید.
برای افزایش عمر دستگاه و کاهش زمان خرابی قطعات و هزینه های نگهداری، علائم کم بودن روغن گیربکس را جدی بگیرید. در زیر چند مورد از علائم کم شدن روغن گیربکس را معرفی می کنیم:
- ترک خوردگی تابه و خط سیال در گیربکس
- خرابی مهم و موم
- فرسودگی واشرها
- خرابی مبدل گستاور
روغن ریزی هم ممکن است از فرسودگی قطعات باشد و بایستی به تمامی این موارد در زمان تعویض روغن گیربکس توجه کرد. اگر اینگونه مشکلات را در عملکرد گیربکس مشاهده کردید، حتما از یک تعمیرکار مناسب کمک بگیرید. مکانیک سطح روغن گیربکس بررسی کرده و بر اساس نوع ماشین شما، روانکار مناسب را انتخاب می کند. اگر روغن گیربکس کامل خالی شده باعث، تعویض دنده انجام نمی شود.
علائم خرابی روغن گیربکس
بیش از حد شل بودن روغن گیربکس می تواند یکی از علائم خرابی روغن گیربکس باشد. اگر پس از تعویض روغن گیربکس، با مشکلات زیر که از عوامل خرابی روغن است مواجه شده اید، حتما روغن را تعویض کنید تا از خوردگی، اصطکاک و… قطعات گیربکس جلوگیری کنید:
- داغ شدن بیش از حد گیربکس که به همین دلیل می گوییم روغن را متناسب با دما دستگاه و محیط، انتخاب کنید.
- لغزش گیربکس باعث شده تا هنگام رانندگی، لرزش هایی را احساس نمایید.
- تعویض دنده سخت یا با تاخیر و حتی بی نظمی در تعویض دنده هم از علائم خرابی روغن گیربکس است.
- روشن شدن چراغ هشدار گیربکس نشان دهنده وجود مشکل در دنده می باشد.
- تقه هنگام تعویض، صدا های غیر عادی و حتی در زمان خلاص بودن دنده نیز مشکل جدی است.
- بوی سوختگی در خودرو ناشی از گرم شدن و اصطکاک است.
بهترین مارک روغن گیربکس
برای انتخاب بهترین مارک روغن گیربکس به توصیه سازنده، ویسکوزیته، استانداردها، نوع گیربکس و… دقت کنید. همچنین جهت افزایش قدرت و تسهیل در حرکت ابزارها، ماشین الات و دستگاه ها به طبقه بندی API و SAE در روغن گیربکس توجه نمایید.
روغن های گیربکس باید دوام خوبی داشته باشند تا بتوانند در طول کار با دستگاه، در برابر حرارت و فشار پایدار بمانند. هر چند خیلی از سیالات ممکن است که ابتدای زمان کار، از مقاومت بالایی برخوردار باشند، اما به مرور خواص خود را از دست می دهند. یکی از ویژگی هایی روغن های با اعتبار این است که در تمام طول کارکرد قطعه، کیفیت و مقاوم بوده و کیفیت خود را حفظ می کند.
7 تا از بهترین مارک روغن گیربکس از تولیدکنندگان ایرانی و خارجی، عبارتند از:
- روغن بهران
- روغن سپاهان
- روغن ایرانول
- روغن پارس
- روغن شل
- روغن توتال
- روغن موبیل
این برندها از شناخته ترین کمپانی های تولید روغن صنعتی هستند که روانکارهای آن باعث بهبود کارکرد قطعات دنده شده و از اصطکاک میان قطعات جلوگیری می کند. مهم ترین کاربرد روغن دنده صنعتی این شرکت ها، کم کردن فشار موجود در جعبه دنده ماشین ها و دستگاه ها در صنایع فولاد و لاستیک است.