روغن هیدرولیک

ویسکوزیته روغن هیدرولیک

ویسکوزیته روغن هیدرولیک

جدول ویسکوزیته روغن هیدرولیک

یکی از مشخصات روغن های هیدرولیکی، ویسکوزیته روغن هیدرولیک است. ویسکوزیته یکی از مهمترین خواص روغن است که نقش مهمی در چگونگی گردش آن دارد؛ یعنی غلظت و سنگینی روغن، بستگی به عدد ویسکوزیته دارد. ویسکوزیته زیاد یعنی سیال غلیظ تر است و مقاومت بیشتری دارد. در این محتوا، اطلاعاتی از جدول ویسکوزیته روغن هیدرولیک بهران را ارائه می دهیم تا منظور از ویسکوزیته را به خوبی متوجه شوید.

ویسکوزیته یکی از خواص فیزیکی روغن است که تاثیر زیادی در مقاومت آن در برابر جریان دارد و برای اندازه گیری آن، می توانید از ویسکومتر و رئومتر استفاده کنید. همچنین جهت اطلاع از ویسکوزیته، بایستی مدل مد نظر را انتخاب نموده و ویسکوزیته آن را در دماهای مختلف بسنجید. برای درک بهتر به جدول ویسکوزیته روغن هیدرولیک h بهران مراجعه کنید.
روغن هیدرولیک ویسکوزیته در  C°100      C°40

cSt

شاخص ویسکوزیته

VI

22 H 4          22 100
32 H 32        5.5 100
37 H 37       6.5 100
46 H 46        6.7 95
68 H 68        8.5 95
100 H 100       11 95
150 H 150      14.5 95
220 H 220       19 95
320 H 320       24 95
ویسکوزیته روغن هیدرولیک را با واحد cSt (سانتی استوک) در دما 40 درجه سانتی گراد و 100 درجه سانتی گراد اندازه گیری می کنیم. منظور از شاخص ویسکوزیته VI، تغییر ویسکوزیته روغن با دما است؛ بدین معنی که اگر شاخص ویسکوزیته بالا باشد، ویسکوزیته در دماهای مختلف، تغییرات کمتری خواهد داشت. از طرفی هر چقدر ویسکوزیته روغن هیدرولیک بیشتر باشد، روغن، غلیظ و چسبنده تر است، در نتیجه روغن ما، مقاومت بیشتری در برابر جریان دارد.

ویسکوزیته انواع روغن هیدرولیک

ویسکوزیته انواع روغن هیدرولیک را به سه دسته پایین، متوسط و بالا تقسیم می کنیم که بر اساس نوع سیستم هیدرولیک، دمای کارکرد، بارهای اعمال شده به سیستم و شرایط آب و هوایی بایستی آن را انتخاب کنید.
1. روغن هیدرولیک با ویسکوزیته پایین
  • ISO 32
  • ISO 46

این روغن ها معمولاً در محیط های سرد کار می کنند و روان تر هستند.

2. روغن هیدرولیک با ویسکوزیته متوسط

  • ISO 68
  • ISO 100

این روغن ها برای کاربردهای عمومی در شرایط آب و هوایی مختلف قابل استفاده هستند.

3. روغن هیدرولیک با ویسکوزیته بالا
  • ISO 150
  • ISO 220

این روغن ها غلیظ تر هستند و برای سیستم های هیدرولیکی تحت بار زیاد و دمای بالاتر استفاده می شوند.

همچنین فشار، ذرات معلق، شرایط جریان، دما و جریان چند فازی در ویسکوزیته تاثیر می گذارد؛ یعنی با گذشت زمان و افزایش دما و آلودگی، ویسکوزیته انواع روغن هیدرولیک تغییر می کند، ذرات معلق باعث افزایش ویسکوزیته می شود.

در صورت استفاده از سیستم های مختلف باید از انواع روغن های هیدرولیکی با ویسکوزیته های مختلف استفاده کنید. انتخاب نادرست، باعث افت فشار، اصطکاک و نشتی شده و بهترین روش برای انتخاب روغن، مراجعه به دفترچه راهنما سازنده تجهیزات است که ویسکوزیته روغن هیدورلیک را در آن تعیین کرده است.

طبقه بندی روغن های هیدرولیک

طبقه بندی روغن های هیدرولیک

روغن های صنعتی بر اساس کیفیت، کارایی، نوع سوخت مصرفی، شرایط محیطی، نوع کار و عمر تعمیراتی طبقه بندی می کنند. برای مثال طبقه بندی روغن های هیدرولیک، طبق استاندارد ISO 6743، به دسته های زیر تقسیم می شود:

  • HH: این روغن ها بدون مواد افزودنی ساخته می شوند و از نسل اول هستند.
  • HL: یک نوع روغن هیدرولیک گردشی است که در ساخت آن از مواد ضد زنگ و ضد اکسیداسیون استفاده می شود.
  • HM: به دلیل وجود مواد ضد سایشی، یک روغن پر مصرف می باشد.
  • HV: اگر شاخص گرانروی را در طبقه بندی روغن های هیدرولیک HM بالا ببریم، روغن هیدرولیک HV بدست می آید که کارایی فوق العاده ای در دماهای بالا دارد.
  • HG: یک نوع روغن هیدرولیک ماشین ابزار است.

هر کدام از روغن های مذکور بر اساس استاندارد ISO 6743 بوده و وظیفه خاصی را در سیستم ایفا می کند، ولی در کل همگی برای انتقال قدرت و روان کنندگی عالی در ماشین آلات هیدرولیکی مختلف استفاده می شوند. قابل ذکر است که روغن ها بر اساس استانداردهای دیگر هم قابل طبقه بندی است که ما در ادامه، معروف ترین طبقه بندی روغن های هیدرولیک را شرح می دهیم.

استاندارد روغن هیدرولیک

از سوی سازندگان ماشین آلات در کشورهای مختلف، استانداردهای مختلفی برای روغن های هیدورلیکی تدوین می شود که تولید کنندگان بایستی از آن تبعیت کنند یا مطابق با آن استاندارد ها پیش بروند. در زیر 5 استاندارد روغن هیدرولیک را معرفی می کنیم:

  1. SAE: استاندارد SAE بر حسب گرانروی، غلظت یا ویسکوزیته روغن هیدرولیک طبقه بندی می شود. در این استاندارد، روغن ها به صورت تک درجه ای و چند درجه ای می باشند.
  2. API: این استاندارد روغن هیدرولیک، یکی از کاملترین و قدیمی ترین استانداردها است. API، روغن ها را از نظر سطح کیفی و کارایی به دو دسته S، برای موتورهای بنزینی و  C، برای موتورهای دیزلی تقسیم می کند.
  3. MIL: در این استاندارد سطح کیفی روغن را با استفاده از شماره های خاصی که پس از MIL-L می آید، طبقه بندی می کند.
  4. CCMC: در این استاندارد، بسته به کیفیت روغن از علامت اختصاری CCMC استفاده می شود.
  5. ISO: شناخته شده ترین استاندارد بین المللی است که ویسکوزیته را در 40 درجه تعریف می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *